Cât de iminentă e o nouă criză economică în Europa și, implicit, România

de: Teodora Tudosie
16 08. 2019

Lucrurile nu stau foarte bine nici în țările europene, nici în statele din restul lumii și ne-am putea confrunta curând cu o nouă criză financiară.

Bursele europene se confruntă cu o situație destul de delicată la momentul actual. Potrivit datelor economice, acestea sunt într-o scădere puternică, ceea ce ar putea conduce la o nouă recesiune în spațiul european.

Mai multe state se află în risc de recesiune, chiar dacă, de obicei, au o economie puternică și stabilă. Partea cea mai proastă e că situația economică a acestora ar putea avea implicații la nivel mai mare, iar o eventuală criză financiară globală nu e exclusă.

Una dintre țările care se află într-o situație destul de proastă este Gemania. În al doilea trimestru al anului, economia statului a avut o tendință negativă: PIB-ul a scăzut cu 0,1%. Pe tot anul, economia Germaniei nu a crescut decât cu 0,4%, cea mai scăzută rată din ultimii șase ani.

De asemenea, bursele din Europa continentală au scăzut și ele, ca răspuns la acțiunile investitorilor, care au preferat să investească banii către piețe mai sigure.

Cât de posibilă este o nouă criză financiară

O mare problemă o reprezintă și tensiunile comerciale dintre Statele Unite ale Americii și China. Economiile mai multor state scad, pentru că disputa dintre cele două state ține pe loc producătorii la nivel global. Astfel, o criză financiară este extrem de posibilă.

În ceea ce privește China, creșterea industrială a ajuns la cel mai mic ritm din 2002, iar numărul cetățenilor fără locuri de muncă a ajuns la cel mai mare nivel de când au început să țină socoteala.

De asemenea, situația din Marea Britanie ridică și ea ceva probleme. Un Brexit no deal ar putea destabiliza destul de grav economia globală.

„Chestia e că nimeni nu știe de fapt ce urmează să se întâmple pe piață”, spune Fiona Cincotta, analist financiar. „Totuși, semnalele care vin de la acestea nu sunt grozave”, mai adaugă.